ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Για τους δημιουργούς του θεάτρου που βρίσκονται στην κόψη ανάμεσα στον τρόμο ενός επερχόμενου εφιάλτη και στην παρηγοριά μιας αφύπνισης, το 2011 εισβάλλει απειλητικό στον πλανήτη. Οι ισχυροί της γης παίρνουν τα μέτρα για τα φέρετρα του πληθυσμού των χωρών της Ευρώπης, οι πολίτες εξακολουθούν να υπνοβατούν ενώ η ψυχρή λάμα της υποδούλωσής τους ακουμπάει ήδη στο λαιμό τους, οι εμφύλιοι σε διάφορες περιοχές της γης στρώνουν το έδαφος με πτώματα αμάχων, κάθε κεκτημένο δικαίωμα υπονομεύεται στις δικτατορίες αλλά και στις υποτιθέμενες δημοκρατίες, οι πολιτείες ξεπουλιούνται στους κεφαλαιοκράτες κι οι τρομοκρατημένοι ηγέτες δοκιμάζουν τις ικανότητές τους ως μαριονέτες. Οι ζωές μας, οι επιλογές μας, το μέλλον μας βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, το αίμα που ακόμα ρέει στις φλέβες μας εκτιμάται ανάλογα με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η τέχνη μας δεν ενισχύεται οικονομικά παρά μόνο όταν συγχρονίζεται με τους στόχους όσων επιθυμούν να μας χειραγωγήσουν. Οι «τελειωμένοι» της γης, μας πουλούν και μας αγοράζουν με το κιλό. Σάρκα σκλάβων, σάρκα μελλοθανάτων, σάρκα-τροφή κερδοσκόπων. Υλικό για δημιουργία σε έναν κόσμο που ολοφάνερα πια ετοιμάζεται να γίνει παρανάλωμα πυρός. Σιωπή εκεί που κάποτε ακούστηκε η φωνή του Πίντερ. Αγωνία για το επίδομα και το Φ.Π.Α. ενώ έχουμε εμπλακεί σε ένα πόλεμο που δεν προβλέπει επιζώντες. Το «νεκρό» κυριεύει το «ζωντανό». Μπείτε στο διαγωνισμό μας και μιλήστε για ότι σας έχει συνταράξει. Αφήστε τις ρωγμές της θλίψης σας να αιμορραγήσουν τέχνη. Κάντε τη σκηνή πεδίο μάχης και την πλατεία ζωντανό οργανισμό. Μια συναρπαστική χρονιά προβλέπεται, μια χρονιά ηλεκτροφόρα. Αν νομίζετε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έχετε λάθος. Μπορούμε. Πάντα μπορούσαμε. Ξυπνήστε και διώξτε το φόβο. Είμαστε οι πολλοί και μας χρειάζονται. Ας γίνουμε περισσότεροι για να μας φοβηθούν. Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη. Ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο.

Για τον διαγωνισμό συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου:

Το διαδικτυακό περιοδικό «Επί Σκηνής» διοργανώνει διαγωνισμό θεατρικού έργου με στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού έργου που αποτελεί έναν από τους βασικούς του στόχους. Μη έχοντας την δυνατότητα άρτιας εκπαίδευσης στη χώρα τους, οι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς λειτουργούν συχνά μέσα από πολλές δυσκολίες και όσον αφορά την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους και των γνώσεών τους πάνω στη θεατρική γραφή αλλά και όσον αφορά την επαφή του έργου τους με την θεατρική πραγματικότητα της χώρας μας ώστε να αποκτήσουν μια σαφή αντίληψη της απήχησης που μπορεί να έχει στους δημιουργούς και στο κοινό. Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ανάγκη τους για έναυσμα συγγραφής που θα συνοδεύεται μια αναγνώριση του έργου τους σε ευρύτερη βάση, προτρέπουμε τους συγγραφείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, να επιχειρήσουν την συγγραφή νέου, πρωτότυπου έργου και να μην καταφύγουν σε προηγούμενες δουλειές τους.

Το θέμα του διαγωνισμού:

Το νεκρό κυριεύει το ζωντανό

«Νεκρά πρόσωπα» ή «καταστάσεις» που μπαίνουν στη ζωή των ζωντανών και καθορίζουν πράξεις, συναισθήματα ή επιλογές.

  • Σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής διάστασης θα μπορούσε να είναι ιστορικά γεγονότα, πολιτικοκοινωνικές συνθήκες παγιωμένες επί έτη, πρόσωπα του παρελθόντος που επιδρούν στο παρόν, κατεστημένοι όροι που δυναστεύουν το σήμερα χωρίς να μπορούν και να το εξελίξουν.
  • Σε προσωπικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι πρόσωπα που εξακολουθούν να μας επηρεάζουν με διάφορους τρόπους, καθορίζοντας συναισθήματα και επιλογές μας, ενώ έχουν πεθάνει.
  • Σε μεταφυσικό επίπεδο, νεκρά πλάσματα κάθε είδους που εισβάλουν στην πραγματικότητα μας, φέρνοντας λύτρωση ή καταστροφή ή και τα δύο.
  • Επίσης η κάθε αντίσταση στο «νεκρό» σε οποιαδήποτε εκδοχή του, θα μπορούσε να αποτελεί έναυσμα για την δημιουργία του θεατρικού έργου.

Τα μέλη της επιτροπής είναι οι: Χαρά Μπακονικόλα, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας και μεταφράστρια, Τατιάνα Λύγαρη, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ανδρέας Φλουράκης, συγγραφέας και εισηγητής εργαστηρίων θεατρικής γραφής, Αντρέας Στάικος, μεταφραστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Γιώργος Σαμπατακάκης καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας.

Οι αναγνώστες μας μπορούν να διαβάσουν τα έργα και να καταθέσουν ψήφο προτίμησης η οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν από την επιτροπή.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν πρέπει να στείλουν το έργο τους εμπρόθεσμα στo mail episkhnhs@artatnet.gr σε μορφή Microsoft Word (.doc), με χαρακτήρες Times New Roman, σε μέγεθος γραμμάτων «14» και με απόσταση γραμμών 1,5. Επίσης σε ξεχωριστό αρχείο αλλά με το ίδιο mail θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Θα προκριθούν τρία έργα τα οποία θα παρουσιαστούν σε αθηναϊκή σκηνή με την μορφή του αναλογίου, στη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2011-2012.

Για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν υπάρχει όριο ηλικίας αλλά η μία από τις τρεις προκρίσεις θα δοθεί σε συγγραφέα ηλικίας έως τριάντα-πέντε χρονών, στα πλαίσια της πολιτικής του Επί Σκηνής να ενισχύει τη νέα γενιά δημιουργών.

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το «μέγεθος» του έργου ούτε και όσον αφορά τα «πρόσωπα», τα οποία όμως θα πρέπει να μπορούν να ερμηνευτούν από τέσσερις το πολύ, ηθοποιούς.

Τα δικαιώματα των έργων που θα υποβληθούν πρέπει να ανήκουν εξ ολοκλήρου στο συγγραφέα και τα έργα δεν θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν.

Η αποστολή των έργων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή 29 Απριλίου του 2011. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το αργότερο ως τις 30 Αυγούστου του 2011.

Advertisements

2 Σχόλια to “ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ”

  1. Μας ενδιαφέρει η ενημέρωση για τους διαγωνισμούς Β.Ζ.

  2. απο το διαγωνισμο το νεκρο κυριευει το ζωντανό συγγραφη πρωτοτυπου θεατρικου εργου; και που μπορω να τα βρώ;
    Ευχαριστω πολυ με εκτιμηση Λαζαρίδου Αθανασία Ο ΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΤΡΕΙΣ ΖΩΕΣ EMAIL ΜΟΥ athanasial@hotmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: