Εργαστήριο ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ – SITE SPECIFIC

Εισηγητής: Ανδρέας Φλουράκης (Συγγραφέας – Μ.Α. Writing for the Stage and Broadcast Media)

Τρίτη 3 Αυγούστου – Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010.

Στο Πολιτιστικό Χωριό Σκαλιά στο Τραγάκι Ζακύνθου.

Το εργαστήριο Θεατρικής Γραφής  θα βασιστεί στη μεθοδολογία του Central School of Speech and Drama του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Το κάθε τρίωρο θα έχει πρακτική κατεύθυνση και εισάγει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας χαρακτήρων και κειμένου σε άμεση αλληλεπίδραση με το χώρο. Η γραφή έχει την ικανότητα να παράγει εμπειρία χώρου, να διαφοροποιεί μέσω του λόγου το νόημα του καθημερινού περιβάλλοντος, καθώς και να υλοποιεί περιβάλλοντα δράσης χαρακτήρων. Στο πλαίσιο της στροφής της τέχνης προς το χώρο, θα πειραματιστούμε γράφοντας στο δημόσιο χώρο της Ζακύνθου με όρους παρέμβασης, σχηματοποίησης, σχεδιαγράφησης και συμμετοχής, επιτρέποντας τη στροφή από ένα ιδιωτικό σύστημα δημιουργίας στην επίδραση του δημόσιου χώρου, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η κλίμακα, το φως, οι τοπογραφικές συνθήκες κ.α. Το εργαστήριο απευθύνεται σε συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και εικαστικούς οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία διαμόρφωσης σκηνών και ολοκληρωμένων έργων.

Επιπλέον, κάποια απογεύματα όποιος ενδιαφέρετε θα μπορεί να παρακολουθεί

Εργαστήριο ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Εισηγητής: Δημήτρης Αβούρης (Αφηγητής παραμυθιών-Συγγραφέας)

Πως μπορούμε να γράψουμε το δικά μας παραμύθια; Ποια τα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή ακόμα και για να μεταδώσει γνώσεις; Πώς ένας γονιός μπορεί να γίνει ο καλύτερος παραμυθάς για το παιδί του; Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση.
Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο της αφήγησης είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής του εργαστηρίου.  

Βιογραφικό ΑΝΔΡΕΑ ΦΛΟΥΡΑΚΗ

Ο Ανδρέας Φλουράκης (Μ.Α. Writing for the Stage and Broadcast Media) έχει διδάξει Θεατρική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Του Κάνσας, στο ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, στο Θέατρο Των Αλλαγών, κ.α. Το 2003 διακρίνεται στον διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης, το 2004 του απονέμεται η υποτροφία Fulbright ενώ το 2008 βραβεύεται στο Διαγωνισμό Μονόπρακτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου  και στο διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος οργανωμένο από την UNESCO-Ι.Τ.Ι. Έργα του έχουν παρασταθεί / αναγνωσθεί στο Θέατρο του Νότου (2001 και 2002), στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (2003) στο φεστιβάλ των Δελφών (2007), στο Royal Court Theatre (2001), Gate Theatre (2003), Tristan Bates (2009) του Λονδίνου, καθώς και στο Inge Theatre (2005), Hidden Hills (2005) και στο Hotink festival (2007) στις Η.Π.Α. κ.α.

Βιογραφικό ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΟΥΡΗ

Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, με εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία και με καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων εδώ και εννέα χρόνια, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πώς προσεγγίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά, τι λέμε και τι όχι, τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε να κάνουμε, πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιόν τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση. Αυτά και άλλα πολλά, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουμε την θεραπευτική αλλά και εκπαιδευτική αξία της αφήγησης παραμυθιών και να εξοπλίσουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς «παραμυθάδες», με γνώσεις για την επαφή τους με την ιδιαίτερη πραγματικότητα του κόσμου των παραμυθιών. Τα παραμύθια που θα γραφούν μπορούν να εκδοθούν εφ΄όσον το επιθυμούν οι συγγραφείς τους, σε ένα τόμο. 

Το κόστος συμμετοχής είναι 500 ευρώ και περιλαμβάνει: δίδακτρα, διαμονή, διατροφή και δωρεάν εκδρομές. Η άφιξη των συμμετεχόντων μπορεί να γίνεται από την προηγούμενη της έναρξης του εργαστηρίου (2 Αυγούστου)  Η διαμονή θα γίνει σε πέτρινους ξενώνες στο Πολιτιστικό χωριό Σκαλιά (επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.avouristheater.gr ) Το Πολιτιστικό Χωριό Σκαλιά βρίσκεται σε απόσταση 1000 μέτρων από την Πλαζ Τσιλιβή και απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Τα φαγητά μας μαγειρεύονται με παραδοσιακό τρόπο, με αγνά υλικά.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι προτιμότερο να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-7750653 και 6976330933 μέχρι 15 Ιουλίου για κράτηση θέσεων. Απαραιτήτως, η κράτηση θα πρέπει συνοδεύεται με κατάθεση του ποσού των 250 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα στον αρ. λογαριασμού 748/741477-34 φυλάγοντας το καταθετήριo και παρουσιάζοντάς το την ημέρα έναρξης του εργαστηρίου. Η εξόφληση γίνεται με την άφιξη στο Πολιτιστικό Χωριό Σκαλιά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες γι’ αυτό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Σημ. Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και απασχόλησης παιδιών καθ’ όλο το δεκαήμερο κατόπιν συμφωνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: