14η BIENNALE ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η πόλη των Σκοπίων θα υποδεχθεί τη 14η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2009. Την ευθύνη της διοργάνωσης φέρει η Οργανωτική Επιτροπή Biennale 2009 των Σκοπίων.
Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός προωθείται από την Διεθνή Ένωση της Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (BJCEM-Association Biennale des Jeunes Créateurs de l’ Europe et de la Méditerranée). Η Ένωση ιδρύθηκε στο Σεράγεβο, τον Ιούλιο του 2001 κατά τη διάρκεια της 10ης Biennale. Ο κύριος στόχος της BJCEM είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κυβερνητικούς φορείς, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδρύματα και Πολιτιστικούς Οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, για την προώθηση της νεανικής δημιουργίας, των διεθνών ανταλλαγών και των ειρηνικών σχέσεων, πέρα από τα υπάρχοντα πολιτικά και γεωγραφικά σύνορα της Ευρω-Μεσογειακής περιοχής.
Η ιστορία της Biennale ξεκίνησε στη Βαρκελώνη το 1985 και διανύοντας μια δημιουργική πορεία, ο θεσμός αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια 20 χρόνων με τις Biennale: Βαρκελώνη 1985, Θεσσαλονίκη 1986, Βαρκελώνη 1987, Μπολώνια 1988, Μασσαλία 1990, Βαλένθια 1992, Λισσαβόνα 1994, Τορίνο 1997, Ρώμη 1999, Σεράγεβο 2001, Αθήνα 2003 και Νάπολη 2005 και Πούλια 2008 (Bari).
Κατά τη διάρκεια των 10ήμερων εκδηλώσεων, τα Σκόπια θα φιλοξενήσουν πάνω από 700 νέους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα τους θα παρουσιαστούν σε δημόσιους χώρους της πόλης, που θα αποτελέσει κέντρο διεθνούς καλλιτεχνικού διαλόγου. Καλλιτέχνες από 46 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, από 18 έως 30 ετών, θα συμμετάσχουν με τα έργα τους σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, σε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς όπως: Εικαστικά, Αρχιτεκτονικό σχέδιο, Comics, Κινηματογράφος, Video, Γραφικές τέχνες, Βιομηχανικό Σχέδιο, Μόδα, Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Cyber Art, Γαστρονομία, Μουσική, Χορός, Θέατρο και Καλλιτεχνικά Δρώμενα.
Η Biennale των Σκοπίων 2009
Η 14η Biennale που θα φιλοξενηθεί στα Σκόπια το 2009 προσκαλεί τους νέους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο για να συμμετέχουν με τα έργα τους. Οι καλλιτέχνες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας καινοτόμες και ενδιαφέρουσες παραγωγές. Η πόλη που χαρακτηρίζεται από έντονο πολυεθνικό χαρακτήρα, εγγυάται μια πολιτιστικά πρόσφορη ατμόσφαιρα, έτοιμη να καλωσορίσει και να ενθαρρύνει τους επιλεγμένους νέους καλλιτέχνες.
Το θέμα της διοργάνωσης είναι οι «7 Πύλες», και στηρίζεται σε έναν παλιό μύθο της πόλης των Σκοπίων, όπου σύμφωνα με τον οποίον οι επτά πύλες της πόλης στέκονται εκεί όπου κάποτε ήταν τα μάτια, η μύτη, το στόμα και τα αυτιά ενός γίγαντα.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της BJCEM: http://www.bjcem.org (Project Description).

 

Για τις θεατρικές παραγωγές οι κριτικές επιτροπές θα προτάξουν, κατά την επιλογή τους, θεατρικά έργα που έχουν γραφεί από συγγραφείς ηλικίας κάτω των 35 ετών. Ο αριθμός των μελών της ομάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων, σκηνοθετών, σκηνογράφων, τεχνικών κ.λ.π. Για την επιλογή πρέπει να υποβληθούν το προτεινόμενο έργο καθώς και ενημερωτικό υλικό (φωτογραφίες, δημοσιεύματα κ.τ.λ.) από δραστηριότητες της ομάδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: